Menu

INTERPRETACIJA GIORGIONEJEVE NEVIHTE

DRAGI ROTARIJSKI PRIJATELJI,

ROTARY KLUB LJUBLJANA VAS VABI, DA NAS OBIŠČETE

V SREDO, 20.11. 2019, OB 19:30

ROTARY SALON – GRAND HOTEL UNION

IN PRISLUHNETE PREDAVANJU

INTERPRETACIJA GIORGIONEJEVE NEVIHTE

predavatelj

DR. JURE VUGA

IZVEDELI BOMO

Predavatelj dr. Jure Vuga je diplomiral iz umetnostne zgodovine in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za diplomsko nalogo Interpretacija Botticellijeve Pomladi v misterijskem kontekstu je decembra 2010 prejel študentsko univerzitetno Prešernovo nagrado. Dalj časa je bival in se študijsko izpopolnjeval v Firencah.

V predavanju bo predstavil ugotovitve doktorske disertacije o Giorgionejevi "Nevihti". Predpostavil je, da je slavno delo nastalo kot likovna transfiguracija grafike s prizorom Venere, ki doji Kupida na Adonisovem grobu, povzete po renesančnem romanu Hypnerotomachia Poliphili, ki je v Benetkah izšel leta 1499. Na podlagi primerjav z drugimi sočasnimi likovnimi deli s prizori Adonisove zgodbe je zavrnil večino obstoječih interpretacij slike in se oprl ter nadgradil razlagi Luigija Stefaninija (1941) in Piera de Minerbija (1939). Njegov izviren doprinos k razlagi "Nevihte" je, da ima moški na levem bregu potoka ontološki status duše (preminulega Adonisa), kar simbolno nakazujeta zlomljena stebra in ruševine v ozadju.

Dr. Jure Vuga je bil nekaj let aktivni član RAC Portorož-Koper. Leta 2014 je po srečnem spletu okoliščin na Morkovem hribu nad Koprom odkril kamnit maskeron, datiran okoli leta 1600 in ga predal Pokrajinskemu muzeju v Kopru. Doktoriral je avgusta 2016. Živi v Ljubljani in dela kot zelo kvalificiran turistični vodnik. Izdal je dve pesniški zbirki pri založbah Beletrina in Mladinska knjiga.

VEČERJO/PIJAČO/SLADICO NAROČITE NATAKARJU PRED PREDAVANJEM.

NAJAVITE SVOJ OBISK : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. / GSM: 040 829 610

VABILO

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia