Menu
Sreda, 06 Julij 2022 09:32

10. Mladinski tabor Mojca 2022

 

Rotary klub Zagorje Kum deluje od leta 2008. Že v začetku smo se odločili, da pomagamo mladim. Naše prve akcije so bile namenjene OŠ Dr: Slavka Gruma v Zagorju ob Savi. V nadaljevanju smo vzpostavili dobro sodelovanje z vsemi 15 osnovnimi šolami iz širšega Zasavja od Litije do Radeč. Dobro sodelovanje smo nadgradili z pomočjo STPŠ Trbovlje, ki ga želimo razširiti na ostale srednje šole v regiji.
 
Naše prijateljstvo smo ponudili tudi drugim in tako je naš Rotary klub pobraten z  Rotary klubi Brčko, Zrenjanin, Ulcinj, Ra'anana (Izrael) in Doboj. V mednarodnem smislu to pomeni, da smo povezani štirje Rotary Distrikti, ki delujejo v petih državah. S takšnim zaledjem smo si dovolili v letu 2021 tudi začeti aktivnosti na mednarodnem projektu »Od Triglava do Ohrida očistimo zemljo plastike in odpadkov«, ki se je povezal v mednarodni projekt »EndPlasticSoup«. Ob pomoči mladim za mlade, smo se usmerili tudi v aktivnosti na področju varovanja okolja in ekologije.
 
Letos 1. julija 2022 je ob 17.00 uri v družbi ETI Elektroelement startal Tradicionalni 10. projekt Tabor Mojca 2022. Prišlo je 23 osnovnošolcev iz širšega območja Zasavja od Litije do Radeč in skupaj z njimi učenci iz Brčkega in Doboja (Bosna in Hercegovina), Zrenjanina (Srbija), in Ulcinja (Črna Gora). Z njimi so bili tudi spremljevalci, ki so pripeljali udeležence.
 
Mladim udeležencem Projekta, ki so stari od 12 do 15 let želimo predstaviti proizvodna podjetja, da dobijo občutek kako se ustvarjajo izdelki in kaj pomeni gospodarstvo, ki ustvarja pogoje za razvoj družin, mest in držav. Vsako leto izmenično obiščemo ETI in Steklarno Hrastnik. 
 
Lahko vam zaupamo, da vsako leto ogled proizvodnje, preseneti učence in spremljevalce. Po ogledu se pogovarjamo z njimi in odgovore lahko povežemo v enega: »Če nas nebi peljali v to veliko tovarno si nikoli nebi mogli predstavljati, koliko dela je potrebnega, da nastane izdelek, ki ga lahko jutri kupimo. Za nas je to nekaj, kar še ne razumemo a daje nam spodbudo, da se moramo še veliko učiti.« 
Dr. Bereš iz Brčkega, ki prihaja redno je zaključil: » Vedno na novo me presenetijo in navdušijo, vodstvu in delavcem želim v imenu vseh zdravja in uspehov v prihodnje!«
 
Iz ETI ja so udeleženci odšli na Skakalni center Kisovec, tu so prejeli darila s simboličnimi majicami Projekta, in žepnino 20 EUR. Po večerji tujci s spremljevalci odidejo na spanje v MCT Trbovlje. V soboto zjutraj smo odšli na enodnevni obisk Nordijskega centra Planica. Zvečer jih je čakala večerja v Gostilni Pr'Čop.
 
Nedelja je poseben dan, Tujci odidejo s spremljevalci na planino Kum (1220 metrov), najvišji vrh  v osrednji Sloveniji. Ob dveh popoldan je avtobus odpeljal 23 novih prijateljev v Tabor Mojca v Dolenjske Toplice. Tu jih čaka šest dni aktivnega druženja v taboru, ki deluje že 30 let in ki v enem tednu gosti okoli 200 otrok v starosti od 6 do 15 let.
 
Rotary klub Zagorje Kum je skupaj s prijateljskimi Rotary klubi do sedaj v 10 letih zagotovil okoli 200 otrokom udeležbo na mednarodnem projektu, ki povezuje mlade in jih za vse življenje poveže. Zavedamo se, da je danes veliko njih že doštudiralo, so delavci, mame, očetje, predvsem pa odrasli, ki jim je mladostna izkušnja dala neko posebno kocko v mozaiku življenja.
 
Vse to nam vsem skupaj omogočajo naši prijatelji in podporniki, podjetja, družbe in občine. Zahvala vsem in tudi medijem saj kot drugi podpirate aktivnosti, ki so usmerjene v boljši jutri.
 
Hvala in uspešno delo še naprej!
 
Lep pozdrav in srečno!
 
S spoštovanjem!
 
Janez Lipec
 
 
Sprejem za učence od Litije do Radeč
 
 
 
 
Učenci in spremljevalci v Planici
 
 
 
Nedeljski izlet učencev iz Brčkega, Doboja, Zrenjanina in Ulcinja, na Kumu
 
 
 
23. Učencev se poslavlja od staršev in spremljevalcev, v nedeljo 3.7.2022 pred DDT
 
 
 
 
Obisk ETI ja
 
 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia