Menu
Četrtek, 11 Avgust 2022 11:32

V spomin na Stanka Ojnika prvega guvernerja D 1912

18. julija 2022 je minilo 10 let od smrti rotarijca , akademika DDr Stanka Ojnika, prvega slovenskega guvernerja D 1912 .
Bil je dolgoletni član Rotary kluba Maribor in v letih 1998–1999 njegov predsednik. Od leta 2000 do 2004 je bil prvi asistent guvernerja za Slovenijo v D 1910 , v letih 2011–2012 pa je postal prvi guverner novoustanovljenega Rotary distrikta 1912 Slovenija. Bil je eden izmed ustanoviteljev in prvi predsednik Fundacije Leona Štuklja, ki že 23 let štipendira nadarjene dijake in študente .
Stanko Ojnik je bil človek, ki ni maral prepirov. S svojim pozitivnim razmišljanjem je vedno iskal kompromis možnega. Kjerkoli se je pojavil, je prostor napolnil s posebno toplino. Odkrito je povedal tisto, kar je imel v mislih . Zmeraj ga je bilo prijetno poslušati . Mnogi so zaradi njegovega poklica in akademske izobrazbe morda čutili začetne zavore pri komunikaciji z njim , vendar je Stanko s svojo neposrednostjo , preprostostjo , zgrajenim odnosom do življenja in s svojim toplim nasmehom z vsemi takoj vzpostavil pristen človeški in prijateljski odnos . V pogovorih z ljudmi ni nikoli poudarjal svojega teološkega in pravnega znanja, a vselej se je zavzemal za etične in strpne medsebojne odnose .Poudarjal je občečloveške vrednote evropskega kulturnega prostora, ki jih je kot teolog še posebej dobro razumel.
Na rotarijskih predavanjih in izobraževalnih seminarjih je kot bistveno izpostavljal etiko in vsebino rotarijstva. Veliko je govoril o metodah delovanja rotarijcev v klubih, pa tudi o poklicnem in zasebnem življenju rotarijcev . Kot zelo pomemben del aktivnosti rotarijskih klubov je izpostavljal dobrodelnost. Še pomembnejši del rotarijstva pa je bil zanj tisti, ki se dogaja v klubskem, poklicnem in mednarodnem rotarijskem delovanju.
Stanko je zelo dobro poznal vsebino in bistvo rotarijstva, kot človek pa je imel izjemen dar, da je zbrano in zanimivo o tem tudi pripovedoval. Mnogim mladim in tudi že uveljavljenim rotarijcem je odkrival pravi smisel članstva v rotarijskih klubih .
Imel je izjemno širok krog sodelavcev , ki so skupaj z njim živeli in hkrati uresničili rotarijske sanje o širitvi rotarijskega gibanja v Sloveniji. Najzaslužnejši za ustanovitev slovenskega rotarijskega distrikta je bil nedvomno Stanko Ojnik .
Rotarijstvo, ki mu je posvetil zadnje desetletje svojega življenja , je bila Stankova visoka vrednota . Kljub svojim letom se je po tehtnem premisleku odločil voditi novonastali rotarijski distrikt v Sloveniji . Težko nalogo je prevzel kot veliko odgovornost, obveznost in breme, ki ga je nosil celo desetletje in še posebej zadnje leto. To je bil zanj tudi čas spoznanja, koliko resničnih in iskrenih rotarijskih prijateljev je skupaj z njim zmoglo stopati po poti, ki jo je začrtal.
Stanko si je funkcijo prvega guvernerja D 1912 vsekakor zaslužil in jo tudi vestno, predano in ponosno odslužil .
Umrl je samo 18 dni po uspešno opravljenem mandatu guvernerja D 1912 . Njegov odhod je za našo rotarijsko družino velika izguba . Zapustil nam je veliko in pomembno zapuščino, ki jo bomo morda znali ovrednotiti šele čez čas .
Edi Stropnik
Guverner D 1912 2013 / 2014
 
 
 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia