Menu

Dolgoročni ekonomski in politični razvoj Slovenije: uspešnost ali iluzija?

Dragi rotarijski prijatelji! Rotary klub Ljubljana Center vabi, da se nam v torek 17.5.2022 ob 19.00 pridružite v Kavarni Slamič, Kersnikova 1 in skupaj z nami v živo ali preko Rotary platforme prisluhnete predavanju dr. Roka Spruka z naslovom Dolgoročni ekonomski in politični razvoj Slovenije: uspešnost ali iluzija?

O predavanju


Dolgoročna ekonomski in politični razvoj družb je skorajda nemogoč v odsotnosti institucionalnega okolja, ki uteleša vključenost, vladavino prava in liberalno demokratično ureditev. Za boljše razumevanje trendov in poti razvoja na dolgi rok je ključna ustrezna kvantitativna in podatkovna podlaga ustreznih spremenljivk, ki nam omogoča časovne in prostorske primerjave. Zaradi zgodovinskih okoliščin je območje Slovenije zaostajalo za južno in zahodno Evropo pri kvantitativnih dimenzijah ekonomskega in socialnega razvoja. Za boljše razumevanje ekonomskih in političnih dimenzij razvoja predstavim bomo v splošnem spoznali nedavna kvantitativna dognanja ekonomskega zgodovinopisja Slovenije in predstavili nekatere dolgoročne študije vpliva večjih institucionalnih sprememb na ekonomski in politični razvoj Slovenije v mednarodni perspektivi.

Predstavitev predavatelja


dr. Rok Spruk je docent ekonomije na Ekonomski Fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2016 je doktoriral s področja kvantitativne ekonomske zgodovine na Univerzi Utrecht na Nizozemskem. Poučuje makroekonomijo, primerjalno ekonomiko ter uporabno ekonometrijo s poudarkom na metodah vzročnega sklepanja. Leta 2019 je bil gostujoči raziskovalec na University of Western Australia ter University of Paris-Nanterre. Je pridruženi član Econometric Society, American Economic Association ter Italian Econometric Society. Redno objavlja v uglednih znanstvenih revijah v ZDA, zahodni Evropi, Aziji in Avstraliji. Njegov članek o vplivu institucionalne transformacije na svetovno razdelitev dohodka je International Library of Critical Writings in Economics vključila v serijo najbolj vplivnih člankov na področju institucij in gospodarskega razvoja.

Kako se lahko pridružim? 

Prosimo, da se za obisk v živo ali za oddaljen dostop prijavite. Ob potrditvi prijave za oddaljen dostop boste prejeli link na Rotary digitalno platformo.

Predavanje se začne ob 19.30. Pred tem je samopostrežna večerja (prispevek 15€)

Za več informacij pišite na
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pokličite 031 321 527 (Zvone)

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia