Menu

KDAJ IN KAKO SMO ZAČELI ŽIVETI V STRIPU

DRAGI ROTARIJSKI PRIJATELJI,
ROTARY KLUB LJUBLJANA VAS VABI, DA NAS OBIŠČETE

ROTARY SALON – GRAND HOTEL UNION
V SREDO, 9.6. 2021, OB 19:30
(HIBRIDNO V ŽIVO IN PREKO ZOOM)

IN PRISLUHNETE PREDAVANJU

KDAJ IN KAKO SMO ZAČELI ŽIVETI V STRIPU
ALAN FORD

predavatelj
ROK GLAVAN

Kultni strip Alan Ford se je krepko zasidral v naš kulturno-družbeni prostor in hkrati postal pomemben ventilček.
V Ljubljani smo bili priča izjemni razstavi Alan Ford teče častni krog na kateri so bile razstavljene originalne risbe stripa, ki je zaznamoval (vsaj) dve generaciji. Avtor razstave, pobudnik in organizator Rok Glavan je lansko leto popeljal razstavo tudi v Beograd, kjer je doživela izjemen uspeh.
Strip je smešil vse podkupljive, neusposobljene in zmanipulirane skupine ljudi na svetu, pred bodicami niso bili varni ne bogati ne revni, ne grdi ne lepi, ne pošteni ne lopovi. Zapleti so bili absurdni, presenetljivi, duhoviti in politično nekorektni. Nekateri izreki in krilatice so ponarodeli, vplive stripa pa je bilo čutiti tudi v glasbi (Prljavo kazališče) ter v filmih (Maratonci tečejo častni krog, Kdo neki tam poje, Smogovci). Zanimivega ga danes delajo tudi aktualni politični in družbeni dogodki, ki postavljajo ta strip za preroka. Kdo so ustvarjalci stripa, glavni junaki in kaj imamo z njimi skupnega? Je strip postal del nas ali pa smo mi postali del stripa in zakaj je bila razstava ravno v Narodni galeriji boste izvedeli, če se nam pridružite drugo junijsko sredo.
Rok Glavan, antikvar in lastni Antikvariata Glavan, že skoraj 30 let dela na tem področju. Bil je pobudnik dražb starih knjig, tiskov, razglednic in starin. Svoja knjižna spoznanja je objavljal v Reviji o Knjigi, Književnih listih, Kroniki - časopisu za krajevno zgodovino in Bukli. Je pisec spremnih besed knjig o založništvu, strokovni sodelavec slovenskih muzejev, galerij in knjižnic. Na podlagi izkušenj in priporočil nekaterih slovenskih kulturnih ustanov ter njihovih znanstvenih sodelavcev je marca 2004 postal zapriseženi sodni cenilec in izvedenec za stare knjige in tiske.

NAJAVITE SVOJ OBISK : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. / GSM: 040 829 610
DA VEMO KOLIKO GOSTOV PRIČAKUJEMO V ŽIVO, HVALA

PRIDRUŽITE SE S KLIKOM NA (VIDEOKONFERENCA ZOOM):
https://zoom.us/j/580821727
Meeting ID: 580 821 727

(VSTOP JE PREKO ČAKALNICE – WAITING ROOM)
DA NE BO TEŽAV S POVEZAVO IN ZAMUDNIKI – DOBRODOŠLI OB 19:20

VABILO

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia