Menu

VRČ VAČE IN PREDRIMSKA KULTURA NA NAŠIH TLEH

DRAGI ROTARIJSKI PRIJATELJI,
ROTARY KLUB LJUBLJANA VAS VABI, DA NAS OBIŠČETE
V SREDO, 21.10. 2020, OB 19:30
ROTARY (ZOOM) SALON
IN PRISLUHNETE PREDAVANJU
VRČ VAČE
IN PREDRIMSKA KULTURA NA NAŠIH TLEH
predavatelj
VLADISLAV STRES


IZVEDELI BOMO
Kaj veste o predrimskem grobu staroselca – našega prednika iz Vač, kateri je na pot v svoje posmrtno življenje za popotnico dobil poseben – popisan vrč. Eno od podob iz vrča – konjenika – vidite vsakič, ko v roke vzamete osebno izkaznico ali potni list. Kdo so bili naši predniki?
Prek Vaške situle – izkopali so jo okrog leta 1880, je Vladislav Stres, avtor knjige o njej, zanjo izkopal slovensko ime: vrč - Vrč Vače. Prestavimo za 2500 let v preteklost. Pisava na vrču je povsem drugačna, kot jo poznamo dandanes. Je slikopisna. V tej pisavi ni nobenih besed. Pa nobene črke. Simbolika je kompleksno povezana v celoto. Pravo mojstrsko delo, ki pa ga ne smemo brati z očmi čistega racionalizma. Povedi običajev ter kulture na tej izjemni umetnini 24 centimetrov visokega vrčka, iz petega stoletja pred novim štetjem na naših tleh, se bolj približamo z asociacijami ter sledenju dodelanim filmsko dinamičnim »stripovskim« upodobitvam.
Vabljeni na predavanje, kjer nas bo raziskovalec in publicist Vladislav Stres popeljal v svet predstavljen v besedi in sliki Vrča iz Vač.

PRIDRUŽITE SE S KLIKOM NA (VIDEOKONFERENCA ZOOM):
https://zoom.us/j/580821727
Meeting ID: 580 821 727

(VSTOP JE PREKO ČAKALNICE – WAITING ROOM)
DA NE BO TEŽAV S POVEZAVO IN ZAMUDNIKI – DOBRODOŠLI OB 19:20
PRINESITE SI KOZAREC, DA NAZDRAVIMO
DRUŽBA ZAGOTOVLJENA
Rotarijsko druženje je temelj rotarijstva in v težkih časih v katerih smo nam bo v družbi prijateljev lažje. Ostanite zdravi in optimistični.

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia