Menu

DRUŽINA FABIANI V I. SVETOVNI VOJNI NA SOŠKI FRONTI IN SLOVENSKEM ZALEDJU

DRAGI ROTARIJSKI PRIJATELJI,
ROTARY KLUB LJUBLJANA VAS VABI, DA NAS OBIŠČETE
V SREDO, 25.3. 2020, OB 19:30
ROTARY SALON – GRAND HOTEL UNION
IN PRISLUHNETE PREDAVANJU
DRUŽINA FABIANI V I. SVETOVNI VOJNI
NA SOŠKI FRONTI IN SLOVENSKEM ZALEDJU
predavatelj
DR. RUDOLF KRTINA

IZVEDELI BOMO
Družina Fabiani iz katere je najbolj poznan arhitekt Max Fabiani je bila zelo vpeta v bojišča Soške fronte in njeno zaledje. Člani družine Fabianijevih so bili vpeti v sam vrh Avstro-Ogrskega vojaškega aparata saj je med sorodniki celo nekaj takratnih generalov, visokih oficirjev in državnih uslužbencev.
Dr. Rudolf Krtina je potomec in skrbnik zapuščine Fabianijevih in nam bo preko družinskega albuma predstavil pogled na Soško fronto in njeno slovensko zaledje. Člani družine so bili general polkovnik Viktor Dankl, general Ferdinand Goglia kot poveljnik armade Belluno, njegov brat, polkovnik Viktor Goglia kot poveljnik v Tolminu in Puli. Sigismund Pozzi je služboval kot korvetni kapitan v Puli. Soproga Josefa Fabianija je bila v letih 1915 - 1918 poveljnica Rdečega križa v Štanjelu. Arhitekt Max Fabiani je bil leta 1917 zadolžen za obnovo porušene Gorice. Edmund Fabiani je bil v Trstu vodja uprave na obalnem območju. Rudolfov praded Willy Fabiani je bil zadolžen za financiranje vojske in direktor avstrijskega Lloyda v Trstu.
Ded dr. Rudolfa Krtine je bil v prvih treh soških bitkah poveljnik enote v Gorici na gori Oslavije. Njegovo babico, Marijo Emilijo Fabiani je prvič spoznal prav med vojno v Štanjelu leta 1915.
Predavatelj dr. Rudolf Krtina živi na Dunaju in je član RC Wien-Stadtpark.

PREDAVANJE BO V ANGLEŠČINI

VEČERJO/PIJAČO/SLADICO NAROČITE NATAKARJU PRED PREDAVANJEM.
NAJAVITE SVOJ OBISK : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. / GSM: 040 829 610

 VABILO

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia