Menu
Sreda, 17 Julij 2019 10:00

DRUŽENJE OTROK NA TABORU MOJCA

 ROTARY KLUB ZAGORJE KUM »OSMO ZAPOREDNO DRUŽENJE OTROK V ZASAVJU IN UDELEŽBA NA TABORU MOJCA, DOLENJSKE TOPLICE 2019«    
          
»ROTARY POVEZUJE SVET« 
bo izziv v rotarijskem letu 2019-2020, ki se je pričelo 1. julija 2019.

Rotary klub Zagorje Kum je letos že osmo leto zapored organiziral druženje otrok v Zasavju in udeležbo na Taboru Mojca, Dolenjske Toplice. V projektu sodelujejo pobrateni klubi: Rotary klub Brčko 1938, Rotary klub Zrenjanin in Rotary klub Ulcinj. Letos se je prvič projektu pridružil Rotary klub Doboj.

Udeleženci so bili učenci osnovnih šol iz širšega Zasavja od Litije do Radeč in osnovnih šol Brčkega, Zrenjanina, Ulcinja in Doboja. Devet dni se je družilo 27otrok iz štirih držav in enajstih občin.
Vsi udeleženci iz tujine, razen deklet iz Podgorice, ki sta prispeli z letalom, so prišli s spremljevalci in bili prve dni nastanjeni v Mladinskem centru Trbovlje. Za večino njih je bil to prvi prihod v Slovenijo.

Aktivnosti so se pričele v petek, 5. 7. 2019 z obiskom Steklarne Hrastnik in Skakalnega centra Kisovec. Nadaljevale so se v soboto, z obiskom Bleda in Blejskega otoka. Ljubljano smo si tudi letos ogledali iz ladjice, ki nas je popeljala do Zmajskega mostu. Dan smo zaključili Pr' Čop v Podkumu, kjer je kuharski mojster Lojze Čop pričakal mlade goste.

V nedeljo zjutraj so udeleženci iz tujine obiskali Kum. V cerkvi Sv. Neže so poslušali kratko zgodovino Kuma in vseh petnajst udeležencev je zvonilo v stolpu. Zvonovi so jih navdušili. Spremljevalce pa je navdušila njihova zainteresiranost za zgodovino dežele, v katero so prišli.

Ob pol dveh se je pred Delavskim domom Trbovlje zbralo 27 udeležencev »Tabora Mojca« s starši in spremljevalci. Po obveznem slikanju in slovesu je naš prevoznik Lakner z Joškom in Janezom odpeljal veselo družbo na deževno Dolenjsko.

V Dolenjskih Toplicah so vsi udeleženci trdo delali in uživali. V Taboru je bilo skupaj 206 otrok od šestega do petnajstega leta. Pripravljali so se za zaključni nastop, peli, plesali. Bili so dva dni pravi gasilci, saj je bila rdeča nit letošnjega tabora ravno gasilstvo. Animatorji in mentorji so izvedli zahteven program s polno različnih aktivnosti. Seveda ni manjkalo dobre hrane in počitka. Da so bili dnevi res polni aktivnosti, je pokazal večer, ko so otroci utrujeni zaspali. To pa ni preprečilo jutranjega postiljanja postelj in pospravljanja sob, ki sta jim sledila kontrola in ocenjevanje.

Starši in spremljevalci, ki smo prišli v soboto po otroke, smo bili navdušeni nad njihovim nastopom - polnim pesmi, plesa in veselja, ter presenečeni nad objemi in solzami ob slovesu. Nastop je posebej popestrila naša Sara, ki je navdušila z narodno pesmijo iz svojega kraja Brčko.

V devetih dneh sta se začetni strah in nervoza spremenili v navdušenje in dobro voljo. Udeleženci iz tujine so spoznali Slovenijo, čudili so se njeni lepoti, urejenosti in čistoči. Dekleti iz Ulcinja sta od Brnikov dalje skrbno opazovali, kje bi lahko našli »odpadek ali smeti«, a jim ni uspelo. Želeli bi, da bi se obravnavanje odpadkov preneslo tudi v njihovo domovino.

Prijateljstvo je osnovno sporočilo Rotarijstva in prav je, da ga spoštujemo in damo mladim možnost, da ga spoznajo sami, ga krepijo in spoštujejo. Rotarijci so bili navdih in ob pomoči donatorjev in sponzorjev jim je uspelo »povezati del sveta«, povezati mlade, ki so naša prihodnost.

Sara iz Brčkega je zapisala (prepis):
Srećna sam što je Rotary finansirao moje učešće na kampu, kao i učešće mnogo druge djece. Ja sam došla i vratila se sa osmjehom na licu, stekla sam puno novih prijatelja i stvorila sa njima puno novih uspomena koje će zauvijek ostati u mom srcu.
Prijatelji koje sam tamo upoznala su divni, pravi iskreni prijatelji, oni sa kojima sam za osam dana stvorila puno više uspomena i sjećanja nego sa prijateljima koje poznajem -čitav život.

Hvala vsem, ki ste bili z nami in ob nas na tem projektu Rotary kluba Zagorje Kum, pobratenih in prijateljskega rotary kluba.

Lep pozdrav in srečno!

Za Rotary klub Zagorje Kum pripravil:
Janez Lipec
Mob. tel. 041 328900
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Mojca 11 
Mojca 10
Mojca 9
Mojca 6
Mojca 1
Mojca 7
Mojca 8
Mojca 4
Mojca 3
 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia