Menu

Prenos družinskega podjetja na dediče

Spoštovani prijatelji,

Rotary Club Celje vas vabi na predavanje prof. dr. Šimeta Ivanjka z naslovom:

PRENOS DRUŽINSKEGA PODJETJA NA DEDIČE V OBLIKI KOMANDITNIH (DVOJNIH) DRUŽB

Predavanje bo v ponedeljek, 15. aprila 2019, ob 20.00 uri,
v Gostišču Medved, v Škofji vasi pri Celju.

Kotizacije ni, vabljeni boste k oddaji prostovoljnega prispevka za projekte Rotary Cluba Celje.

Prosimo, da svojo prijavo na dogodek, do 11.4.2019, sporočite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Tema je izredno zanimiva, saj se podjetja čedalje pogosteje predajajo iz ene v drugo generacijo in Slovenija teh izkušenj še nima. Po raziskavah je v svetu prenos družb na drugo generacijo uspešen le v okoli 33%, prenos iz druge na tretjo generacijo le 12 do 13% in prenos na četrto generacijo le še 2 do 3%. Veliko se lahko naučimo iz prakse sosednje Avstrije, v kateri imajo družinska podjetja že med 7 in 10 generacij (npr. Swarovski AG …)

dr. Šime Ivanjko je častni konzul Republike Hrvaške in član hrvaške Akademije pravnih znanosti. Kot profesor emeritus na mariborski pravni fakulteti je specializiran za področje gospodarskega prava. Prav tako je strokovnjak na področjih konkurenčnega prava, poslovne etike, zavarovalniškega prava in medijskega prava. Poleg mariborske pravne fakultete je prof. dr. Ivanjko predaval tudi na pravnih fakultetah v Reki in v Zadru. Izobraževal se je na Max Planck Institut v Hamburgu ter na pravnih fakultetah v Marburgu in Beogradu. Je avtor več kot 1600 strokovnih del evidentiranih v COBISS.

Prvo stopnjo študija prava je zaključil leta 1964, v Mariboru, drugo stopnjo leta 1965, v Ljubljani. Študiral je ob delu. Magistriral je leta 1970, na katedri za gospodarsko pravo Pravne fakultete v Zagrebu, s temo: »Zavarovanje odgovornosti voznika v prometu«. Študij je nadaljeval s pripravo doktorske disertacije na univerzi v Hamburgu, pod mentorstvom dr. Stojana Cigoja. Disertacijo z naslovom: »Zavarovanje odgovornosti podjetja« je uspešno zagovarjal na Pravni fakulteti v Ljubljani, leta 1974.

Od leta 1962 je bil zaposlen kot telefonist na Zavarovalnici Maribor d.d. in kot pravnik v Metalni Maribor. Leta 1970 se je zaposlil na takratni Pravni šoli v Mariboru, kot višji predavatelj za predmete gospodarskega prava. Od takrat do danes je predavatelj ter je s svojim strokovnim znanjem in delom prispeval k njenem razvoju od višje v visoko ter do današnje Pravne fakultete. Dvakrat je opravljal funkcijo dekana. Eno mandatno dobo je opravljal tudi funkcijo prorektorja Univerze v Mariboru. Julija leta 2003 pa je bil ponovno imenovan za dekana Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

S svojim delom je prispeval k razvoju gospodarskega korporacijskega prava, zavarovalnega in meničnega prava. V začetku 90. let je prispeval k razvoju teorije podjetja, kasneje pa je bil član komisije za pripravo Zakona o gospodarskih družbah. Na področju zavarovanja se je posebej ukvarjal z razvojem zavarovanja odgovornosti, kot posebne zavarovalno pravne discipline. Uporabo menice, ki je eden zahtevnejših pravnih institutov, je približal poslovni praksi in vzpodbujal njeno uporabo. V letu 2001 je izdal obsežen Komentar zakona o menici. Na vseh treh področjih je objavil znanstvene monografije in strokovne članke. Njegova bibliografija obsega več kot 16 knjig in več kot 1000 bibliografskih del, ki jih je objavil v slovenskem, hrvaškem, srbskem in nemškem jeziku.

Bil je pobudnik ustanovitve Pravne prakse, sodeloval pa je tudi pri ustanavljanju revije Družbeno delo, ki se je kasneje preimenovala v Podjetje in delo. Na njegovo pobudo je Davčni inštitut v Mariboru začel izdajati Davčno finančno prakso, katere urednik je.

Prof. dr. Šime Ivanjko je eden izmed desetih ustanoviteljev Društva pravnikov v gospodarstvu v Mariboru, ki deluje že od leta 1964. Bil je tudi njegov dolgoletni predsednik in dve mandatni dobi podpredsednik Zveze društev pravnikov Slovenije. Za svoje delo v pravniških poklicnih združenjih je prejel vrsto priznanj, tako na domači kot tudi na mednarodni ravni.

Zveza društev pravnikov Slovenije mu je leta 2003 podelila najvišje priznanje za življenjsko delo.

Ob odhodu v pokoj, leta 2012, je ustanovil IZOP-Inštitut za zavarovalništvo in pravo v Mariboru.

Senat Univerze v Mariboru mu je podelil status zaslužnega profesorja.

S spoštovanjem in prijateljskim pozdravom!

Rotary Club Celje

Franci Pliberšek, predsednik

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia